Kategorie

Kantor On-line

Tradycyjna kuchnia kaszubska

Tradycyjna kuchnia kaszubska

Eleganckie wydanie w twardej oprawie kaszubskich przepisów kulinarnych z wygodną tasiemką do zaznaczania stron.

Więcej szczegółów


21,00 zł

Stan: Tego produktu brak w magazynie

30 inne produkty z tej samej kategorii:

Autor (wybór przepisów i redakcja): Jarosław Ellwart

Spis treści:
Zamiast wstępu

ZUPË [zupy]
Brzadowô [owocowa]
Klósczi do zupë [kluseczki do zupy]
Czernina [czernina]
Grochòwôn z kwasną kapùstą [grochówka z kiszoną kapustą
Grzëbòwô [grzybowa]
Kwasnô na kwasnym mlékù [kwaśna na maślance]
Mòzdrëchòwô [musztardowa]
Rëbiónka [rybna]
Wrëkòwô na gãsënie [brukwiowa na gęsinie]
Żuchel [ziemniaczana]

MIÃSNÔ JÔDA [potrawy mięsne]
Bùlwòwé klósczi z miãsã [krokiety ziemniaczane z mięsem]
Drobné miãso [drobne mięso]
Frikasy [kura w białym sosie]
Gòlónka w kwasny kapùsce [golonka w kiszonej kapuście]
Gùlôcz na miodno [indyk na słodko]
Karbónada z kapùstą [schab z kapustą]
Òbòna [okrasa z gęsi]
Półpiersniczi [podwędzany półgęsek]
Półpiersniczi z warzëwama [półgęski w warzywach]
Szmôłt ze szpërkama [smalec ze skwarkami]
Szmùrowóné swiné miãso [pieczeń wieprzowa]

JÔDA Z WARZËWÓW, MĄCZI I GRZËBÓW [potrawy z warzyw, mąki i grzybów]
Bania na kwasno [dynia w occie]
Czwikła [buraczki]
Czwikła na cepło [buraczki na ciepło]
Gòlce [kluski ziemniaczane]
Kaszëbskô kapùsta [bigos kaszubski]
Kwasnô kapùsta z bùlwama [kapusta kiszona z ziemniakami]
Peperluszczi z wãdzónką [kurki z wędzonką]
Prawdzywczi w smiotanie [prawdziwki w śmietanie]
Prażónka do kwasnégò mléka [zapiekanka z ziemniaków]
Przepiekóné pãpòrë [maślaki zapiekane]
Ridze piekłé na masle [rydze smażone w maśle]
Swiéżé gùrczi na kwasno [mizeria z octem]
Swiéżé gùrczi [mizeria]
Zasmażóné bùlwë z kwasnym mlékã [ziemniaki zasmażane z maślanką]
Zôcérka [zacierki na mleku]

RËBË [ryby]
Brunioné mùtczi [drobne rybki duszone]
Kaszëbsczi slédz [śledź po kaszubsku]
Lëniôk pò kaszëbskù w kwasny kapùsce [lin po kaszubsku w kwaszonej kapuście]
Piekłé rëbë [prażone ryby]
Pòmùchel pò kaszëbskù [dorsz po kaszubsku]
Rëbë pò greckù [ryby po grecku]
Slédz w òléju [śledzie w oleju]
Slédz w winie [śledzie w winnej zalewie]
Slédzowi gùlasz [gulasz śledziowy]
Slédzowô salatka [sałatka śledziowa]
Sztëpka z pùlkama [sos śledziowy z ziemniakami w mundurkach]

KÙCHË I MIODNÉ [ciasta i słodkości]
Cytrónszpajza [legumina cytrynowa]
Griz [kasza manna na gęsto]
Marchewny pieprznik [piernik z marchwi]
Młodzewi kùch [drożdżówka]
Tort z szabelbónë [tort z fasoli]
Ruchanczi [placki z jabłkami]
Swójsczé pùrcle [domowe pączki]

 

 



Więcej gadżetów i pamiątek na... Regionalia Słowińskie



  • Wydanie: I Gdynia 2010
  • Oprawa: twarda
  • Objętość: 64 strony
  • ISBN/ISSN: 978-83-7591-131-2
  • Ilustracje / zdjęcia: 6
  • Format: 17 x 24 cm

Brak komentarzy klienta.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze. Proszę sie zalogować.

Koszyk  

Brak produktów

Dostawa 0,00 zł
Suma 0,00 zł

Koszyk Realizuj zamówienie

Nowe produkty

Brak nowych produktów na tą chwilę